BÜYAK
3 min readMar 14, 2021

--

DANIŞMA KURULU GÖRÜŞMELERİ: OBİLET.COM’DAN ALİ YILMAZ

Tekrardan herkese merhaba! Evde oturduğumuz bu günlerde BÜYAK olarak gerçekleştirdiğimiz “Danışma Kurulu” görüşmelerinde oBilet.com’dan Ali Yılmaz’ı misafir ettik.

Ali Yılmaz Kimdir?

Ali Yılmaz, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Öğrenciliği döneminde bir yıl Microsoft’ta Public Sector Sales tarafında uzun dönemli staj yaptıktan sonra 2012 yılında oBilet.com’u Yiğit Gürocak ile kurmuşlardır.

Obilet Ne Yapar?

Obilet.com websitesi ve appleri üzerinden otobüs bileti ve uçak bileti satıyoruz. Yolcunun 7/24 ulaşabileceği satış sonrası müşteri hizmeti servisi veriyoruz. Otobüs firmalarına biletlerini satabilmeleri için altyapı programı sağlıyoruz. Pandemi sebebi ile ertelense de, online seyahat bileti satışında farklı coğrafyalarda da hizmet vermeyi hedefliyoruz.

Kariyer yolculuğunuz nasıl başladı?

Kurumsal şirkete girip hayatımızı devam ettireceğimizi diye düşünüyorduk. Bir arkadaşımız, bir girişim kurup başarısız oldu ama Mckinsey & Company bu tecrübesi sayesinde onu işe aldı. Bu bize örnek oldu ve biz de proje kuralım, gerekirse başarısız olsun diye düşünmüştük. Hırslı ve çalışkan insanlar olduğumuz için fikrimiz şirkete dönüştükten sonra işimizin peşini bırakmadık ve böylelikle güzel bir başarıya ulaştık.

Online platformları nasıl kullandınız, çalışanlarınızı nasıl motive ettiniz?

İş — özel hayat seviyesine çok önem veriyoruz. Bunun yanında pandemi tahmin edebileceğiniz gibi tüm seyahat sektörünün yanında bizim için de pek güzel olmadı. Kısa vadede çok bir sorun yok gözükse dahi, gözlemlerimiz sürekli uzaktan çalışmanın aidiyet hissini yok ettiği yönünde. Uzaktan çalışmak ilk başladığında güzel gözükürken aralıksız uygulamada maalesef aynı şekilde devam etmiyor, o yüzden ilerde hibrit bir sistem denemeyi düşünebiliriz.

Geçmişe gidebilseydiniz ne yapardınız?

Muhtemelen bana gelen iyi bir iş teklifini kabul etmemi tavsiye ederdim. Şu an obilet olarak geldiğimiz seviye oldukça iyi, ama buraya gelinceye kadar çok fazla start-up’ın başarısız olduğu ve co-founder’ın firmalarını kapattığını gördük. Hayatınızın bu ilk yıllarında kendi paranızı kaybetmektense başkalarının parası ile hata yapmanız ve öğrenmeniz çok daha verimli olacaktır. Özellikle belirli bir seviyenin üzerindeki bir startup’ta çalışarak çok değerli tecrübeler kazanabilirsiniz.

Covid döneminizden daha detaylı bahseder misiniz?

Birçok seyahat girişimi için tabi durum çok zordu, biz yine nispeten daha doğru konumlanmış durumdaydık ancak etkilendik elbette. Hiçbir iş arkadaşımız ile yollarımızı ayırmadan devam edebiliyoruz. Dünyadaki birçok havayolu devletleri tarafından desteklenmeseydi çok daha ciddi sıkıntılar yaşayabilirdi. Biz geçen sene Kasım ayında yatırım turu gerçekleştirmiştik ve biraz da bu sayede herhangi bir risk altında hissetmeden devam edebiliyoruz.

Covid dönemi Banabi, Getir gibi markalar açısından pozitif etki yarattı. Peki sizin farklı bir stratejiniz olsaydı daha iyi olur muydu?

Pandeminin özellikle ilk dönemlerinde her şeyi düşündük, virtual turları dahi değerlendirdik, ama beklenti anlamında olumlu bir dönüş alamadık. Liseler ve üniversitelerin kapalı olması bizi oldukça etkiliyor. Bunun yanında yakın coğrafyadaki ülkelere açılma planlarımızı ertelemek durumunda kaldık. Ancak bu dönemin geçici olduğunu düşünüyor, ve pandemi sonrasında satışların aynı hızda yerine geleceğine inanıyoruz.

Bu girişimi kurarken yalnız değildiniz. Bu size dezavantaj sağlıyor mu?

Bir kişilik bir girişimin başarılı olma ihtimali oldukça düşüyor maalesef. Bence en az 2 veya 3 kişi de olabilir ama 4 olduğunda elbet birisi daha çok çalışıyor birisi daha az çalışıyor ve denge bozuluyor iş yürümüyor. Buradaki girişimi güçlü kılan şey sürdürülebilir olması.

Yurtdışındaki insanlar ürününüzü kullanıyor mu?

Yurtdışından gelen insanlar hiçbir şey yapmadan sadece Google çeviri ile obilet.com’u kullanabiliyor, ödemeyi de aynı şekilde mevcut bankalar ile yapabiliyorlar. Test ettiğimizde yabancılar ile Türkler arasındaki dönüşüm oranları siteye girip ürünü satın alma oranı- neredeyse aynı. Otobüs kültürü uçaktan farklı,, mesela Bulgaristan’a açılınca aynı müşteri topluluğu verimli değil çünkü ülke sınırları var.

Normalde firmalar kendi sitelerinden bilet satışı gerçekleştiriyor. Niye sizin sitenizden alıyorlar?

Birçok şirketin ismini önceden duymamış olabiliyorsunuz. Obilet hem büyük firmaları, hem de isimleri daha az bilinen firmaları, kendisine en uygun bileti bulmak isteyen kullanıcılar ile buluşturuyor. Bunu da satış öncesinde pazarlama aktiviteleri, site içerisinde doğru yönlendirmeleri ve satış sonrası desteği ile uzun vadeli bir şekilde yapıyor.

Otobüs kiralama hizmetiniz hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

Otobüs kiralamanın geri dönüşü şu dönemde oldukça düşük. Bunun en temel sebebi tabii ki mevcut pandemi koşulları. Bunun yanında otobüs sürekli kiralanan bir şey değil. Pandemi sonrası bu konuda daha iyi yerlerde olacağımıza inanıyoruz.

Ali Bey’e davetimizi kırmayıp bizimle çok verimli bir sohbet geçirdiği için ve Danışma Kurulu’muzun bir parçası olduğu için kendisine çok teşekkür ederiz.

--

--

BÜYAK

Boğaziçi Üniversitesi Yöneylem Araştırma Kulübü